Putyin békeajánlatot kaphatott? – Index.hu

A General SZVR nevű orosz Telegram-oldal tett közzé egy olyan értesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin csütörtökön békeajánlatot kapott.

A nem éppen Kreml-barát, korábban is érdekes információkkal előálló oldal azt írta pénteki bejegyzésében, hogy az orosz elnök most először kapott hivatalos békeajánlatot a háború kezdete óta. „A tegnap érkezett »békeajánlat« egy közvetítő országtól származik, de az átadására használt csatorna, valamint a folyamatban érintett személyek alapján nem vonható kétségbe, hogy valóban komoly szándék rejlik mögötte” – írta a csatorna, majd azt is hozzátették, hogy a közvetítők 

azt javasolták Putyinnak, hogy ne vegye félvállról ezt az ajánlatot, hanem »ragadja meg« a lehetőséget. 

A bejegyzésben ezután tértek rá arra, hogy milyen feltételek szerepelnek ebben az állítólagos békeajánlatban. Ennek alapján a megegyezés egy hét éves időtávlatra szóló ideiglenes fegyverszünetnek tűnik, amelyet több ország garantálna. Az SZVR szerint az ajánlat részletei a következők: 

  • A két ország fegyverszünetet köt, és ezt 6 másik ország garantálja. 
  • Oroszországnak minden haderejét vissza kell vonnia Ukrajna nemzetközileg elismert államhatárai mögé.
  • Ukrajna visszakapná a megszállt területeket, az egyedüli kivétel ez alól a Krím félsziget, amely – demilitarizált zónaként – egyelőre orosz fennhatóság alatt maradna a következő hét évre.
  • Oroszország garanciát kapna arra, hogy Ukrajna a következő hét évben nem csatlakozik a NATO-hoz.
  • És végül a jogilag Moldovához tartozó, Ukrajnával határos Dnyeszter Menti Köztársaságot (Transznisztria) is el kellene hagyniuk az oroszoknak, a terület visszakerülne Moldovához. 

Az oldal szerint Putyinék pénteken és a következő napokban alaposan kitárgyalják, hogy elfogadják-e a javaslatot. „Bízunk abban, hogy van esély az ukrajnai konfliktus lezárására azáltal, hogy a felek békét kötnek” – írta az SZVR, hozzátéve: azért nem árultak el ennél pontosabb részleteket, illetve nem nevezték meg a közvetítésben szerepet vállaló országokat, személyeket, hogy ne veszélyeztessék ezzel a tárgyalást. 

Ez is érdekelhet...