Powell szétverte a várakozásokat: Nagyon-nagyon messze még a kamatemelések vége – Portfolio

Megtartotta kamatdöntő ülését az amerika Federal Reserve, és hamarosan mi is megismerjük a döntés eredményét. A piaci várakozások szerint a jegybank 75 bázisponttal 3,75-4%-ra emeli a kamatszintet, ez pedig már a negyedik egymást követő 75 bázispontos emelés lehet. A jegybank jelenlegi kamatemelési tempója 1980 óta a legszigorúbbnak tekinthető.

A befektetők annyira biztosak a mai 75 bázispontos emelésben, hogy valójában már a decemberi döntésre kíváncsiak.

A várakozások szerint ugyanis a mai lehet a jegybank utolsó 75 bázispontos emelése, és a piac emiatt inkább arra figyel ma, hogy a jegybank milyen üzenetet küld a decemberi emelés várható mértékéről. A befektetők 50 bázispontos emelést áraznak decemberre, jövő márciusig pedig további két 25 bázispontos emelést.

Nyilvánvalóan Jerome Powell Fed-elnök nem fogja explicite elárulni a márciusig várható kamatemelések mértékét, hiszen azt az adatvezérelt üzemmódba kapcsolat jegybank maga sem tudhatja, ugyanis a beérkező inflációs adatok fényében kell majd dönteniük. Arra kell inkább ma figyelni, hogy a jegybanki közleményben szerepel-e a kamatemelési tempó lassítása, vagy Powell  tesz-e erre utalást. Amennyiben nem, az héja üzenetnek értelmezhető, részvénypiaci esést, a dollár erősödését hozhatja el.

Decemberen túl viszont aligha várhatunk komoly előrejelzést a jegybanktól, hiszen ahogy azt fent írtuk, a jövő évi kamatemelések mértéke a beérkező inflációs adatoktól függ. Az infláció továbbra is magas, 8,2% volt októberben, és ugyan a főmutató esik, a magindex emelkedik – azaz még messze nem lehetünk benne biztosak, hogy a jegybanknak sikerült letörnie az inflációt.

A reálgazdaságra eközben már komoly hatást gyakorol a kamatemelés: a lakossági jelzáloghitelek kamatai jelentős mértékben nőnek, az új lakásépítések éves szinten több mint 15%-ot estek. A jegybanknak tehát egyensúlyoznia kell: nem szabad olyan üzenetet küldenie, ami idő előtt elülteti a kamatemelések leállításával kapcsolatos várakozást, miközben arra is vigyáznia kell, hogy ne lőjön túl a célon. Amennyiben tehát ma bejelentik a kamatemelési tempó lassítását, azt is szigorú nyelvezettel és körítéssel fogják majd tálalni, hiszen könnyen lehet, hogy a piac által árazott 5%-os kamatpálya-tetőzéshez képest magasabb kamatszintre lesz majd szükség.

A Fed magyar idő szerint este 7-kor teszi közzé a közleményt, Jerome Powell elnök pedig 7:30-kor tart sajtótájékoztatót. Az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...