Már a parlamenti képviselőket fosztják meg az állampolgárságuktól Ukrajnában – Portfolio

Úgy döntöttem, hogy négy személy állampolgárságát megszüntetem: Andrij Leonyidovics Derkacs, Tarasz Romanovics Kozak, Renat Ravelijovics Kuzmin és Viktor Volodimirovics Medvedcsuk

– mondta Zelenszkij esti videóbeszédében.

Ha a népképviselők úgy döntenek, hogy nem Ukrajna népét, hanem az Ukrajnába érkezett gyilkosokat szolgálják, akkor a mi válaszunk is ehhez mért lesz

Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin Kreml-vezér közeli szövetségese, Ukrajnában az “Ellenzéki Platform – Az Életért” nevű betiltott oroszbarát pártot vezette, és hazaárulással vádolták, mielőtt 2022 szeptemberében Moszkvába került egy fogolycsere keretében.

Kozak és Kuzmin egyaránt Medvedcsuk pártjának parlamenti képviselője, előbbivel szemben az Egyesült Államok 2022 januárjában szankciókat vezetett be, mivel az általa birtokolt három televíziós csatornán állítólag orosz dezinformációt terjesztett. Kijev hazaárulás vádjával kérte mindkettőjük letartóztatását.

A Washington által szintén szankciókkal sújtott Derkacs ukrán parlamenti képviselő ellen decemberben emeltek vádat az Egyesült Államokban pénzmosás és szankciók megsértése miatt. Azzal vádolták, hogy segített Oroszországnak beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztásba.

Címlapkép: Portfolio

Ez is érdekelhet...