Koránt égettek Hágában is, Törökországban bekérették a holland nagykövetet – hvg.hu

Szombaton Svédországban, vasárnap Hollandiában volt iszlámellenes tüntetés.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Bekérette kedden a török külügyminisztérium Hollandia ankarai nagykövetét, mert múlt vasárnap Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője egy tüntetésen széttépte, meggyújtotta és megtaposta a Korán egy példányát. A török külügyi tárca elítélte ezt az „aljas támadást”. Mint írták: az, hogy ez a „szent értékeinket sértő” eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség „Európában már nem ismer határokat”.

Törökország azt várja a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket, hogy a jövőben a hasonló esetek elkerülhetők legyenek.

Az utóbbi hetekben nem Hollandiában történik az első Korán-égetős tüntetés: szombaton a stockholmi török követség előtt egy iszlámellenes párt vezetője égette el a Korán egyik példányát. Az eset komoly diplomáciai vitát kavart: Finnország és Svédország még tavaly, az orosz–ukrán háború kirobbanása után jelezte, hogy csatlakoznának a NATO-hoz, csatlakozásukat viszont pont Törökország blokkolja (és Magyarország, ami nem szavazta meg egyelőre a csatlakozást).

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn jelezte: szerinte nyilvánvaló, hogy Svédország ilyen előzmények után nem várhatja el, hogy Törökország támogassa NATO-csatlakozásukat.

Akik Salman Rushdie haláláért küzdenek, saját maguk ellen harcolnak

Az író elvesztette egy szeme világát, egyik karja lebénult, és a teste tele van szúrt sebekkel, mert harmincnégy év után is érvényben van a rá kimondott halálos ítélet. De olyan harc ez, amit akárhány merénylő sem tudhat soha megnyerni. Hogy újraszüless, előbb halnod kell.

Ez is érdekelhet...