Kiverte a víz Putyint az amerikai hadsereg rakétatesztjétől – Index.hu

A rakétát a kaliforniai Vandenberg légibázisról indították el, és 4200 mérföldet (6800 kilométert) tett meg a Marshall-szigetek közelében lévő tesztpályáig, írja a CNN.

Ez a tesztindítás demonstrálta, hogy az Egyesült Államok nukleáris elrettentő ereje megbízható és hatékony a XXI. századi fenyegetések elrettentése és szövetségeseink megnyugtatása érdekében

– jelezte közleményében az amerikai hadsereg.

Steven Wilson, a Globális Csapásmérő Parancsnokság (Air Force Global Strike Command, AFGSC) szóvivője elmondta, a kilövést eredetileg augusztus 4-re tervezték, de elhalasztották, mert aggályok merültek fel Kína reakciója miatt, amiért Nancy Pelosi házelnök Tajvanra látogatott.

Az Egyesült Államok rendszeresen teszteli interkontinentális fegyverrendszerét, hogy ellenőrizze annak pontosságát és megbízhatóságát, írja a CNN.

A Boeing által gyártott, nukleáris célra alkalmas Minuteman III az amerikai haderő egyik legfontosabb ütőkártyája. A rakéta hatótávolsága több mint 6000 mérföld (durván 10 000 kilométer), és 15 000 mérföld/órával, vagyis 24 000 kilométer/órával képes haladni a levegőben. Vagyis Oroszország nagy részét és Pekinget is el tudják érni vele. Nagyjából 7 millió dollárba kerül egyetlen ilyen rakéta legyártása.

Ez is érdekelhet...