Hullanak az orosz helikopterek: 50 gépet már biztosan lelőttek az ukránok – Portfolio

Az orosz-ukrán háború veszteségeit képes bizonyítékokkal és dátumbélyeggel összesítő Oryx szakportál ma arról számolt be, hogy legalább 50 orosz helikopter lelövéséről már képes bizonyíték van, melyet a portál weboldalán meg is lehet tekinteni.

Érdekes módon az orosz veszteségek zöme, mintegy 16 gép, Ka-52-es harci helikopter, amelynek elvileg egy kifejezetten modern forgószárnyas platformnak kellene lennie, korszerű védelmi rendszerekkel felszerelve. A második legnagyobb veszteséget a Mi-8-as közepes többcélú helikopterek teszik ki, ami annyira már nem meglepő: eddig 13 ilyen gépet vesztettek el az oroszok (vélhetően Mi-17-essel együtt).

Ukrajna hivatalos összesítésében 194 lelőtt orosz helikopter szerepel, a valóság valahol az Oryx listája és az ukrán közlés között lehet, inkább az Oryx listája felé billentve a mérleg nyelvét.

Amúgy az 50-es veszteségszám is nagyon durva: talán még sosem volt olyan katonai konfliktus, mely során egy ország ilyen sok katonai helikoptert vesztett volna, ilyen rövid idő alatt. A Szovjetunió 9 éves afganisztáni háborúja alatt talán túllépték ezt a számot, de az ukrajnai háború még csupán a hatodik hónapban tart.

Ez is érdekelhet...