Háborús veszélyhelyzeti rendeletet adott ki a kormány: nem fizet a fővárosnak a tűzijáték alatti területhasználatért – hvg.hu

A veszélyhelyzetre hivatkozva úgy döntött a kormány, hogy ingyen használatba adja magának néhány napra a tűzijáték helyszíneit.

Kedden késő este jelent meg a Magyar Közlöny, benne egy kormányrendelettel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról. Ez a megfogalmazás önmagában sokak figyelmét valószínűleg nem keltette volna fel, az már annál érdekesebb, hogy

a kormány úgy döntött, úgy folytathatják le az elhalasztott augusztus 20-i ünnepséget és tűzijátékot, hogy a közterület-használatért egy fillért sem kell fizetniük sem a fővárosnak, sem a kerületeknek.

Egész pontosan az állami ünnephez kapcsolódó, augusztus 26. és szeptember 1. közötti feladatok ellátására szolgáló közterületeket adta saját magának díjmentes használatba a kormány. A fontos a dátum, az ingyenes közterülethasználatról szóló szabály ugyanis az augusztus 15. és 25. közti időszakra vonatkozóan már 2020 óta benne van az épített környezetről szóló törvényben, ezt terjesztették most ki majdnem egy héttel, hogy az elhalasztott tűzijáték időpontjára és az azt követő néhány napra is érvényes legyen.

Mindezt pedig azért tehették meg egy kormányrendelettel, mert amíg veszélyhelyzet van az Ukrajnában folyó háború miatt, addig a bonyolultabb szabályozás helyett rendeletekkel is lehet kormányozni.

Ez is érdekelhet...