Erdogan és Vucic is új aranykorban hisz – Portfolio

A két államfő közös sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic arról beszélt, hogy Belgrád és Ankara is azt szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérné az ötmilliárd eurót, amire jó esély van, hiszen az áruforgalom a tavalyi esztendőben már meghaladta a kétmilliárdot.

Hozzátette: török kollégájával minden fontos témáról tárgyalt, például az ukrajnai háborúról és az energiaválságról is. A szerb elnök szerint az előttünk álló tél hideg lesz, de a következő egyenesen “dermesztő”.

Úgy tűnik, senki nem szeretne megoldást. Attól tartok, mindenki a másik oldal vereségét várja, és nem a kompromisszumot keresi. De ha tényleg úgy gondolják, hogy katonai eszközökkel könnyedén legyőzik Oroszországot, akkor számunkra csak az marad, hogy jól felkészüljünk a hideg és a dermesztő télre is

– fogalmazott a szerb köztársasági elnök.

Aleksandar Vucic arra kérte a török elnököt, hogy segítse Szerbia energiaellátásának a biztosítását a tél során, biztosítson lehetőséget arra, hogy az áramot Azerbajdzsánból Bulgárián keresztül Szerbiába tudják szállítani.

Recep Tayyip Erdogan közölte, Szerbia és Törökország megállapodott abban, hogy kölcsönösen eltörlik az útlevél-kötelezettséget, és a szerb és a török állampolgárok a jövőben személyi igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába és Törökországba. A rendelkezéstől azt várják, hogy az egyébként is jelentős mértékű idegenforgalom a két ország között tovább bővül.

A török elnök arra is kitért, hogy Ankara készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat javításában, a Balkán ugyanis “nem tudja már tolerálni az ilyen jellegű problémákat”.

Címlapkép: MTI Fotó/Andrej Cukic

Ez is érdekelhet...