Egyre nagyobb a feszültség az EU-csúcson, ugrik a gázár – Portfolio

A késő délutáni órákban már 14,6 százalékos pluszban, a 130 eurós szinten van a gáz ára, ez a szint 20,9 százalékkal van magasabban mint a hét elején látott 107,5 eurós mélypont.

Kép forrása: tradingeconomics.com

A mostani emelkedéssel együtt is kedvezőnek mondható a helyzet, hiszen az augusztusi 342 eurós csúcshoz viszonyítva már 61,9 százalékkal csökkent a gáz ára.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Mégis miért van ekkora széthúzás a tagállamok között?

Mindösszesen 15-17 tagállam támogatja valamiféle gázsapka rendszer bevezetését az EU-ban, azonban ezen a héten, kedden egy vészhelyzeti lépésként javasolt egy dinamikusnak mondott gázársapka rendszert az Európai Bizottság.

A vészhelyzeti jellegéből adódóan azonban elég lenne minősített többséggel elfogadni azt a Tanácsban, azaz elég lenne 15 tagállamnak támogatnia a csomag bevezetését.

A legnagyobb gazdasági és lakossági súlyú tagállam, Németország azonban továbbra sem támogatja az ársapka ötletét, mellette pedig a holland, az osztrák, és a magyar kormány is ellenzi azt. Éppen ezért a mostani csúcs egyik fő célja ennek a szembenállásnak a feloldása.

Arról, hogy milyen témák és javaslatok kerülnek napirendi pontra a ma délután kezdődött EU-csúcson, az alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben:

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...