Csúnya pofonba szaladtak bele a németek: kifogást kerestek, hamar helyreigazították őket – Portfolio

Ezek a Patriotok a NATO integrált légvédelmének részét képezik, ami azt jelenti, hogy a NATO területén való bevetésre szánják őket

– mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter péntek reggel Berlinben. Hozzátette, Németország nem rendelkezik elégséges felhatalmazással arra, hogy nem NATO-tagállam részére átadja az eszközöket, ehhez NATO-egyeztetés lenne szükséges.

Bármilyen NATO-területen kívüli felhasználás előzetes megbeszéléseket igényelne a NATO-val és a szövetségesekkel

– tette hozzá.

Berlin a november 15.-ei lengyel rakétabalesetet követően felajánlotta Varsónak, hogy saját Patriot légvédelmi-rakétarendszerét áthelyezi Lengyelország keleti határára. Válaszul, Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán kéréssel fordult Németországhoz, inkább Nyugat-Ukrajnába küldje a Patriot egységeket, egyszerre védve vele a lengyel területeket és a Nyugat-Ukrajnai infrastruktúrát.

A konkrét rendszerekkel kapcsolatos döntések nemzeti döntések

reagálta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német kijelentésre. Hozzátette, hogy a végfelhasználói megállapodások és más szerződések néha tényleg tartalmazhatják, hogy konzultációra van szükség más, főként a fegyvert előállító szövetségesekkel, de a végső döntés akkor is a végfelhasználó kezében marad.

A NATO-ban jelenleg kevés Patriot áll szolgálatban, mivel a hidegháborút követően számos NATO-szövetséges csökkentette a számukat, a korlátozott rakétafenyegetésre hivatkozva. Nyugat-Németország 36 Patriot-egységgel rendelkezett a hidegháború végéig, számuk jelenleg 12-re csökkent, ráadásul ebből kettőt Szlovákiában állomásoztatnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Stephan de Bruijn/Wikimedia Commons

Ez is érdekelhet...