Besokalltak a lengyelek – Németország engedélye nélkül is Ukrajnába küldik a Leopardokat – Portfolio

Ukrajna a háború kitörése óta folyamatosan próbálja rávenni a nyugati hatalmakat arra, hogy modern harckocsikkal segítsék a háborús erőfeszítéseket, mindezidáig azonban kizárólag az Egyesült Királyság biztosította ilyen jellegű támogatásáról Kijevet.

A német hadiipar képviselői hivatalosan pénteken fognak tárgyalni ukrán kollégáikkal, a mai napon pedig Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel egyeztetnek az Ukrajnának juttatott katonai segélyekről, Varsó azonban úgy tűnik, ráunt a várakozásra, és a hatályos nemzetközi szerződéseket figyelmen kívül hagyva is hajlandó saját Leopardjait átadni Ukrajnának.

Morawiecki aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Boris Pistorius lett kinevezve Németország új hadügyminiszterének, mivel a politikus korábban ellenezte az Oroszországra kivetett szankciókat.

A beleegyezés itt másodlagos tényező, vagy megkapjuk az engedélyt, vagy a helyes dolgot tesszük magunktól

– emelte ki a kormányfő.

Németországra hatalmas nyomás nehezedik a Leopard 2-es harckocsik miatt. Amennyiben Varsó megteszi a példátlan lépést, és Berlin engedélye nélkül adja át a fegyvereket, úgy precedenst szolgáltathat más, a harckocsit rendszeresítő államoknak is, többek között Finnországnak, aki a lengyelekkel megközelítőleg egy időben jelezte hajlandóságát arra, hogy saját Leopardjainak egy részét Ukrajnának adja.

Címlapkép: a lengyel hadsereg Leopard 2A4-es harckocsijai hadgyakorlaton. Forrás: Getty Images

Ez is érdekelhet...