Belaruszban felszálltak a vadászgépek, egész Ukrajnában szólnak a szirénák – Index.hu

Németország után az Egyesült Államok is kész arra, hogy jelentős lökést adjon az ukrán hadseregnek. A Biden-kormány várhatóan szerdán jelenti be az M1 Abrams tankok Ukrajnába való szállítását. Németország 14 darab Leopard 2 harckocsival támogatja Ukrajnát.

Ez a lépés jelentős előnyhöz juttathatja Volodimir Zelenszkij erőit. Reményeik szerint a két nagyhatalom támogatása elegendő lehet ahhoz Ukrajna számára, hogy áttörje az orosz védvonalakat, és tompítsa a tavaszi offenzívát, amelyet a tisztviselők szerint Oroszország tervezhet – írja a Bloomberg jelentése.

Reagált a Kreml

A Leopard harckocsik Ukrajnába szállítása nem tesz majd jót az orosz–német kapcsolatoknak – figyelmeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak nyilatkozva.

Az ilyen szállítások nem sok jót ígérnek a kapcsolatok jövőjét tekintve. Minden bizonnyal nyomot hagynak majd e kapcsolatok jövőjén

– jelentette ki a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogyan befolyásolja majd az Oroszország és Németország közötti viszonyt, ha Berlin jóváhagyja a Leopard tankok szállítását Kijevnek. Peszkov szerint a kétoldalú kapcsolatok jelenleg „már meglehetősen mélyponton vannak. (…) Nincs érdemi párbeszéd Németországgal, az Európai Unió többi országával vagy az észak-atlanti szövetséggel” – mondta.

Ez is érdekelhet...