BBC-elemzés: Dugin lányának meggyilkolása aláássa azt a narratívát, hogy Putyin biztonságot kínál – hvg.hu

Bár Alekszandr Dugin maga nem állami tisztségviselő, mégis szimbolikus figurája az orosz politikának – írja elemzésében a BBC moszkvai tudósítója, Will Vernon.

Nyugatellenes, ultranacionalista filozófiája Oroszországban uralkodó politikai ideológiává vált, és hozzájárult Putyin elnök expanzív külpolitikájának alakításához, leginkább Ukrajnával kapcsolatban. A kérdés most az, ki állt a támadás mögött. Denis Pushilin, az önjelölt oroszbarát “Donyecki Népköztársaság” “vezetője” máris Ukrajnára hárította a felelősséget, a Telegramon azt írta: “Aljas gazemberek! Az ukrán rezsim terroristái, akik megpróbálták likvidálni Alekszandr Dugint, felrobbantották a lányát… Egy autóban. Darja emlékét ápoljuk, ő egy igazi orosz lány!”

Az ehhez hasonló incidensek idegessé teszik a moszkvai tisztviselőket, különösen a megszállt Krímben és az ukrán határhoz közeli orosz régiókban történt sorozatos robbantások és támadások után – írja a BBC.

©

A Kreml propagandája ugyanis következetesen azt hangsúlyozza, hogy Putyin biztonságot és stabilitást hozott Oroszországba a zavaros 1990-es évek után, amikor az autóbombák és a merényletek mindennaposak voltak. Az orosz fővárosban elkövetett autóbomba aláássa ezt a narratívát.

Annak ellenére, hogy Alekszandr Dugin nem tölt be hivatalos pozíciót a kormányban, úgy tartják, hogy az orosz elnök közeli szövetségese, sőt, “Putyin Raszputyinjának” is nevezik. A filozófus lánya, Darja Dugina maga is ismert újságíró volt, aki hangosan támogatta Ukrajna lerohanását – emlékeztet a BBC. Az év elején az amerikai és brit hatóságok szankciókat szabtak ki rá, azzal vádolva a 30 éves lányt, hogy hozzájárult az online “dezinformációhoz” az orosz invázióval kapcsolatban.

Írásainak nagy hatást tulajdonítanak Putyin világnézetére, és őt tartják a Kremlben sokak által vallott ultranacionalista ideológia egyik fő szellemi megalkotójának. Dugin évek óta arra szólítja fel Moszkvát, hogy agresszívebben lépjen fel a világ színpadán, és támogatta az orosz katonai fellépést Ukrajnában.

Ez is érdekelhet...