Az ukrán légierő leszedi a “kamikáze” iráni drónok többségét, de a rakétákkal nem boldogulnak – hvg.hu

Ukrajna a szövetségeseit kéri: akadályozzák meg, hogy Irán ballisztikus rakétákat adjon az orosz csapatoknak, mert az ukrán légierőnek “jelenleg nincs hatékony eszköze a rakéták ellen”.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Az ukrán légierő felszólította Ukrajna szövetségeseit: akadályozzák meg, hogy Irán ballisztikus rakétákat adjon el Oroszországnak. A Guardian tudósítása szerint Jurij Ihnat, a légierő szóvivője elmondta, hogy

Ukrajna az Oroszország által kilőtt, iráni gyártmányú “kamikaze” drónok 85 százalékát leszedi, de a rakéták ellen kevésbé hatékonyak.

Oroszország az elmúlt napokban fokozta az ukrán energetikai létesítmények és városok elleni támadásokat rakétákkal és Kijev szerint iráni gyártmányú Shahed-136-os támadó drónokkal – számol be a Reuters.

Hivatalosan Teherán amúgy tagadja, hogy ilyen drónokat szállítana Moszkvának, a Kreml pedig tagadja, hogy iráni drónokat vetne be Ukrajna ellen.

A légierő szóvivője megjegyezte: “Ukrajnának jelenleg nincsenek hatékony légvédelmi rendszerei a ballisztikus rakéták ellen. Irán valószínűleg szállítani fogja azokat Oroszországnak, hacsak a világ nem találja meg a módját, hogy ezt megállítsa”.

(Nyitóképünk illusztráció)

Ez is érdekelhet...