Autó: Közelít a 700 forintos benzinár korszaka | hvg.hu – hvg.hu

A GKI szerint, ha a forint újra gyengülni kezd, jóval nagyobb áremelés is elképzelhető.

Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a benzin literje bruttó 10, a gázolajé pedig 4 forinttal emelkedik. Az árváltozást várhatóan a töltőállomások is érvényesítik, az átlagár így 652, illetve 720 forint körül alakul majd.

A benzin még sosem volt ennél drágább azoknak a magyaroknak, akik saját autóval közlekednek,

miközben ennél minden szomszédos országban olcsóbb az üzemanyag. Szlovéniában és Horvátországban például 50-70 vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter üzemanyaga a hazai árakhoz képest – nyilatkozta az RTL Híradójának Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az üzemanyag annak ellenére ilyen drága Magyarországon, hogy az olaj világpiaci ára az egy évvel ezelőtti szintre csökkent az EU Oroszország elleni szankcióinak hatására. A drágaság oka Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint

  • a forint gyengülése az euróhoz és a dollárhoz képest,
  • az állami adóztatás mértéke.

A GKI szerint a következőkben további drágulásra kell felkészülni, mert élénkülhet a kereslet az olaj iránt a világpiacon, ezért heteken belül 700 forint fölé emelkedhet a benzin ára is. „Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb áremelés is elképzelhető” – nyilatkozta Molnár László.

A Híradó megkérdezte a kormánytól, hogy tervezik-e csökkenteni az üzemanyagokat terhelő adókat, de erre nem válaszoltak. Szerintük a szankciók miatt drága a benzin és a gázolaj.

Ez is érdekelhet...