15 szavazás kellett hozzá, de végül McCarthy lett az amerikai képviselőház új elnöke – hvg.hu

Nem volt egyszerű menet.

A kongresszusnak 15 szavazás után, szombatra virradóan sikerült eredményre jutnia. Mindez azt jelenti, hogy négy napra volt szükség, hogy McCarthy-nak összejöjjön a szükséges számú szavazat. A mostani választás előtt az amerikai sajtóban az terjedt el, hogy Kevin McCarthy olyan engedményeket készül tenni a szélsőjobboldaliaknak, amivel teljesen kiszolgáltatja magát nekik. A megválasztása érdekében és az ellene szavazók követelésére McCarthy ugyanis késznek mutatkozott több eljárási szabályt módosítani a képviselőházban, amelyek több jogot biztosítanak a képviselőknek az egyes törvényjavaslatok áttekintésében, valamint a házelnök munkájának ellenőrzésében.

Az utolsó előtti szavazási fordulóban McCarthy mindössze egyetlen szavazatra volt az abszolút többségtől, ezt követően a ház úgy döntött, még egy szavazási kört tart. Ezen a korábban McCarthy ellen szavazó hat képviselő tartózkodott, így 216 vokssal a kaliforniai politikus elnyerte a házelnöki pozíciót. A demokrata párti képviselők a 15. választási fordulóban is egységesen, mind a 212-en a képviselőcsoport vezetője, Hakeem Jeffries mellett voksoltak.

A szavazás után Hakeem Jeffries hivatalosan is a demokraták alsóházi vezetője lett, ezzel ő az első színesbőrű, aki valamely párt vezetői tisztségét tölti be a kongresszusban. Az éjszakába nyúló szavazás után Donald Trump korábbi és Joe Biden jelenlegi elnök is üzenetben gratulált McCarthynak megválasztásához.

A Republikánus Párton belül Kevin McCarthy megválasztását a konzervatív szárny, az úgynevezett Szabadság-választmány (Freedom Caucus) tagjainak egy része gátolta kedd óta. A pénteki szavazásokat megelőző vitában a képviselőházi többséget adó republikánusok közül többek között Mike Garcia kaliforniai képviselő érvelt Kevin McCarthy mellett, akinek megválasztását nem a házelnök személye miatt sürgette, hanem a törvényhozás előtt álló feladatok elvégzésének megkezdésével indokolta. Ezek között említette a határválság kezelését, a kábítószer-csempészet és a bűnözés visszaszorítását.

Mike Garcia egyben köszönetet mondott a kongresszus épületében, a Capitoliumban dolgozó biztonsági személyzet munkájáért, amivel utalt a két évvel ezelőtt, 2021. január 6-án a törvényhozás épületének megtámadásába torkoló zavargásokra Washingtonban. Az évforduló napján Joe Biden elnöki érmet adományozott a Capitoliumot védő hatóságok 12 tagjának.    

A választás már csak azért is rendkívül fontos volt, mert elnök híján a képviselőház nem kezdheti meg a munkát, a tagok a képviselői esküjüket sem tehetik le.

Az amerikai képviselőházban 1923 óta nem fordult elő, hogy az első vagy második szavazási forduló nem hozott eredményt az elnökválasztáson. Arra pedig 1859 óta nem volt példa, hogy a mostanihoz hasonlóan hosszú időn keresztül ne tudjon a képviselőház megállapodni az elnök személyében.

Kevin McCarthy és a Republikánus Párt szenvedését a Fülkében elemezték a hvg.hu újságírói:

Fülke: Amíg a Republikánus Párt magát sem tudja irányítani, Amerikát sem fogja

A republikánusoknak Donald Trump már novemberben a torkán akadt, most pedig úgy tűnik, a képviselőházban gáncsolja saját magát a párt azzal, hogy politikusai képtelenek megegyezni a saját maguk által jelölt házelnökről. A két történet közvetlenül nem függ össze, de összességében a demokraták malmára hajtja a vizet – mint ahogy teszi mindaz, ami kiderült a Capitolium elleni, szinte napra pontosan két évvel ezelőtt lezajlott ostromról.

Ez is érdekelhet...