Ilyen botrányt még nem látott a brit királyi család: tettlegességig fajult Harry herceg és Vilmos herceg viszonya – Portfolio

A Spare (Tartalék) című 416 oldalas memoárkötet január 10-én kerül világszerte a könyvesboltokba, a Guardian című brit lap azonban, amelyhez eljutott egy előzetes példány, már csütörtökön közölt néhány részletet a műből.

A legnagyobb feltűnést az a rész keltette, amelyben Harry – III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – felfedi, hogy Vilmos – aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – egy vita hevében tettlegességre ragadtatta magát vele szemben.

A könyv szerint az incidens még 2019-ben, Harry londoni otthonában történt. A vita Harry amerikai felesége, Meghan hercegnő körül robbant ki, akit a Guardian által idézett leírás szerint Vilmos nehéz természetűnek, gorombának, nyers modorúnak nevezett.

Harry a veszekedés közben azzal vádolta bátyját, hogy

a sajtóban Meghanról elterjedt narratívát szajkózza.

A könyvrészlet szerint a Vilmos részéről tettlegességig fajuló vita.

Harry szerint Vilmos már a vita kirobbanása előtt is forrt a dühtől, és a kedélyek csak még tovább hevültek, miután sértő megjegyzéseket vágtak egymáshoz.

Harry ekkor azzal vádolta bátyját, hogy örökösként viselkedik, és képtelen megérteni, hogy öccse miért nem elégszik meg azzal, hogy tartalék legyen – írta a Guardian.

Vilmos közölte öccsével, hogy csak segíteni szeretne, majd Harry visszakérdezett:

Komolyan mondod? Segítesz nekem? Bocsánat – ezt te így nevezed? Segítség nekem?

– kérdezte Harry herceg.

A trónörökös ekkor elvesztette önuralmát, és káromkodások közepette közelített felé. Harry ekkor már megijedt, írta a herceg, és a konyhába ment, dühös bátyja pedig követte.

Harry szerint nyugtatásképp adott a bátyjának egy pohár vizet, és azt mondta:

Willy, nem tudok veled beszélni, amikor ilyen vagy.

Harry ezzel az ellenkező hatást érte el a trónörökösnél:

Letette a vizet, sértegetett, majd rám támadt. Minden olyan gyorsan történt. Nagyon gyorsan. Megragadott a galléromnál fogva, elszakította a nyakláncomat, és a földre lökött. A kutyatálon landoltam, ami a hátam alatt megrepedt, a darabok belém vájódtak. Egy pillanatig kábultan feküdtem ott, aztán felálltam, és megmondtam neki, hogy tűnjön el.

Vilmos ezután felajánlotta Harrynek, hogy üssön vissza, ahogy ez a gyerekkorukban lezajlott verekedéseik után is szokásuk volt,

ám Harry erre nem volt hajlandó. Vilmos ezután távozott, de nem sokkal később visszatért és bocsánatot kért – olvasható a könyvrészletben. 

A Guardian szerint az egész könyvet keretként fogja össze az a keserűség, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a “tartalék” a királyi családban. A memoár címe is erre utal, hiszen az elterjedt mondás szerint a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare) arra az esetre, ha az elsőszülött utóddal történne valami.

Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban.

A könyvet hosszú hetek óta feszült figyelemmel várja a világ, különös tekintettel arra, hogy Harry és Meghan 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral együtt Kaliforniába költöztek.

Harry és a királyi család között azóta is feszült a viszony. Különösen feltűnő ez a feszültség és elhidegülés Harry és Vilmos kapcsolatában.

Világszerte hatalmas vihart kavart az a kétórás interjú is, amelyet Harry és Meghan Oprah Winfrey-nek adott 2021 márciusában, és amelyben hangsúlyosan szó esett a házaspár által az udvarban tapasztalt “rasszista megnyilvánulásokról”. Az édesanyja részéről afrikai-amerikai gyökerű Meghan elmondta: még várandós volt elsőszülött kisfiával, amikor Harrynek “valaki” a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne “vajon mennyire lesz sötét”. Harry abban az interjúban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége 2020-ban felhagyott a királyi család szolgálatában végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

Címlapkép forrása: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images

Ez is érdekelhet...