Harry herceg „megmentené” Vilmos és Katalin gyerekeit, de nem akarja tönkretenni a monarchiát – hvg.hu

Harry herceg minap megjelent könyvének eredeti kézirata kétszer olyan hosszú volt, mint a 407 oldalas végleges változat, de édesapja, III. Károly király és bátyja, Vilmos trónörökös soha nem bocsájtotta volna meg neki, ha mindent a nyilvánosság elé tár – ezt maga a szerző fedte fel egy szombaton közölt lapinterjúban.

A Spare című 407 oldalas mű – amely magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában, Tartalék címmel – kedden került a könyvesboltokba Nagy-Britanniában, Amerikában, Kanadában és több más országban.

A brit, az amerikai és a kanadai kiadásból a megjelenés napján 1,4 millió példány fogyott.

A könyv a kiszerkesztett részek nélkül is tartalmaz meglehetősen kényes részleteket a királyi család életéből. Ezek közé tartozik az a rész, amelyben Harry – III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája – azt állítja, hogy bátyja, Vilmos trónörökös egy vita hevében tettlegességre ragadtatta magát vele szemben.

A vita Harry amerikai felesége, Meghan hercegné körül robbant ki, akit a könyvrészlet szerint Vilmos nehéz természetűnek, gorombának, nyers modorúnak nevezett, Harry viszont azzal vádolta bátyját, hogy „a sajtóban Meghanról elterjedt narratívát szajkózza”. A szóváltás Harry szerint odáig fajult, hogy a trónörökös elvesztette önuralmát, és káromkodások közepette, a gallérjánál fogva a padlóra teremtette öccsét, miközben nyakláncát is elszakította.

Hatalmas feltűnést keltett az a rész is, amelyben Harry – aki tíz évet töltött a brit fegyveres erők kötelékében, és kétszer szolgált az afganisztáni tűzvonalban – feltárja, hogy afganisztáni harci bevetésekben 25 embert ölt meg.

A herceg a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban elmondta:

a könyv első tervezete 800 oldalas volt,

de ebben voltak olyan események, különösen közte és Vilmos, illetve kisebb részben közte és apja, III. Károly király között, amelyeket nem akart a világ tudomására hozni. Harry hozzáteszi: nem hiszi, hogy édesapja és bátyja valaha is megbocsájtott volna neki, ha ezeket a részleteket is belevette volna a könyvbe.

A herceg a szombati lapinterjúban elmondja azt is, hogy aggódik Vilmos trónörökös és felesége, Katalin hercegné három gyermekéért, mert tudja, hogy a gyerekek közül legalább egynek ugyanaz a „tartalékszerep” jut majd, mint neki.

Édesapja után Vilmos majdan az Egyesült Királyság következő uralkodója lesz, őt pedig elsőszülött gyermeke, a kilencéves György herceg követi a brit trónon. Az új memoár címe is arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a „tartalék” a brit királyi családban. Az elterjedt mondás szerint ugyanis a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare).

Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban.

Vilmos „nagyon világosan a tudomásomra hozta, hogy az ő gyerekei nem tartoznak az én felelősségi körömbe” – mondta a szombaton megjelent Telegraph-interjúban Harry. Hozzátette:

„reformtörekvéseivel” nem a monarchia összedöntése a célja, hanem az, hogy a királyi család tagjait megmentse saját maguktól.

Harry és Meghan 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek. Kapcsolatuk a családtagokkal – különösen Vilmossal és feleségével, Katalin hercegnével – azóta is feszült.

Még több Élet+Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Ez is érdekelhet...