Döntött az új király: így vehet részt Harry herceg a nagymamája virrasztásán – Ripost

Harry herceg és felesége, Meghan Markle még 2020 januárjában úgy döntött, hogy visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaiként eddig ellátott szerepüktől, és előbb Kanadába, majd az Egyesült Államokba költöztek. Ennek hatására azonban a herceg elvesztette katonai címeit, így az egyenruháját sem viselhette többé. Nagyapja, Fülöp edinburgh-i herceg temetésén és a szerdai ünnepélyes felvonuláson is öltönyt kellett viselni.

A Service of Thanksgiving for The Queen’s Reign at St. Paul's Cathedral
Fotó: KGC-03

Nemrég III. Károly király rendkívüli engedményt tett a számára. Harry herceg viselheti a katonai egyenruháját egy 15 perces megemlékezésen a Westminster Hallban. A döntés nem fordulat, hanem a király egyszeri döntése volt a néhai uralkodó, II. Erzsébet iránti tisztelet jeleként.

„A király meghívta az egykori királynő unokáit, hogy virrasszanak együtt. Harry pedig ez alkalommal viselheti az egyenruháját” – árulta el egy bennfentes a The Sun oldalának.

A sussexi herceg szombat este hét unokatestvéréhez csatlakozik a királynő koporsója körüli megható virrasztáson. Harryt Beatrice és Eugenie hercegnők, Vilmos herceget pedig Zara Tindall és Peter Phillips fogja kísérni. Lady Louise és Viscount Severn a koporsó mellett fog állni.

Az eseményen nem fog részt venni Katalin hercegné és Meghan Markle sem. 

Harry herceg 2005. május 8-án kezdte meg tiszti tanulmányait. 2006 áprilisára befejezte tiszti kiképzését és hadnagyi rangban a brit hadsereg Blues and Royals ezredének tisztje lett. 2008. áprilisban, kétévi szolgálat után főhadnaggyá léptették elő. Szolgálati ideje alatt Afganisztánt is megjárta.

Ez is érdekelhet...