50 éves Ben Affleck, aki egy magyar szomszéd miatt lett Géza – hvg.hu

Ben Affleck még csak 49 éves volt, amikor egy interjúban megkérdezték tőle, mit mondana annak a 25 éves kölyöknek, aki egykor volt és aki ennyi idősen Oscart nyert a Good Will Hunting forgatókönyvéért. A színész arról kezdett el filozofálni, hogy sehová nem lehet könnyedén eljutni, bár szerette volna, ha már fiatalon jobban megérti a saját élete nehézségeinek a természetét, és ha néhány leckét nem a legkeményebb módon tanult volna meg. „Hiteles, értelmes módon kellett megtanulnom azokat a dolgokat, hogy tényleg leszűrjem belőlük és magamévá tegyem a leckéket, amelyek aztán a mostani értékeimet megteremtették, még úgy is, hogy a legtöbbjük valamilyen kudarcból született.

A kudarcokról és a leckékről is szó lesz ebben a cikkben, de először menjünk vissza a kezdetekhez.

A színészt hivatalosan Benjamin Géza Afflecknek hívják, szüleinek ugyanis nagyon jó barátja volt a szomszédjuk Kaliforniában, aki történetesen magyar volt.

Csak lélekben vagyok kicsit magyar, mert a szüleim egyik szomszédja, és jóbarátja egy Géza nevű magyar származású holokauszt-túlélő volt, akit annyira tiszteltek, amiért leugrott a németországi haláltáborba tartó vonatról, hogy a Géza lett a második keresztnevem. Nem használom, de tudom, hogyan kell ejteni helyesen.

“Csak lélekben vagyok kicsit magyar, mert a szüleim egyik szomszédja, és jóbarátja egy Géza nevű magyar származású holokauszttúlélő volt, akit annyira tiszteltek, amiért leugrott a németországi haláltáborba tartó vonatról, hogy a Géza lett a második keresztnevem. Nem használom, de tudom, hogyan kell ejteni helyesen” – nyilatkozta a színész.

Ben Affleck testvére, Casey Affleck, szintén színész, és mellesleg szintén Oscar-díjas.

A kis Ben már nyolcévesen játszott az amerikai közszolgálati televízió (PBS) egyik sorozatában (The Voyage of the Mimi), majd hosszabb szünet után, 1992-ben a School Ties-ban tűnt fel újra. A film nem egy jelentős alkotás, de Affleck ebben a filmben szerepelt először együtt a ma már elválaszthatatlan barátjával és kollégájával, Matt Damonnal. 

©

Innentől karrierjük közösen alakult. Annyira, hogy idén is közös filmjükről jött hír: ezúttal Sonny Vaccaro, a Nike egykori sportmarketing-vezetője sztoriját dolgozzák fel. Ő az az ember, aki Michael Jordannel kötött szerződéséről vált híressé. Affleck a Nike társalapítóját, a milliárdos Phil Knightot, Damon pedig az elszánt Vaccarót fogja alakítani. Damon lesz a producer, Affleck rendezi a filmet, a forgatókönyvet pedig közösen írja a két színész.

De már a 90-es években filmes karrierről ábrándoztak, együtt jártak színészválogatásokra, és együtt tűntek fel a filmvásznon is -– igaz, akkor még csak tömegjelenetekben. Néhány évre elvált útjuk – Damon a Harvardra, Affleck egy vermonti egyetemre iratkozott be, de egyikük sem szerzett diplomát, inkább nagy reményekkel Los Angelesbe indultak.

Itt Affleck a független filmes Kevin Smith szinte valamennyi alkotásában szerepet kapott, de a kiugrás egyre váratott magára. Damonnal ezért úgy döntöttek, hogy megírják maguknak a nagy szerepet, így született meg a Good Will Hunting forgatókönyve.

Mat Damon, Robin Williams, Ben Affleck és az Oscar-szobrok

©

Az ötletet megvette a Miramax filmstúdió vezetője, Harvey Weinstein, aki még abba is beleegyezett, hogy a két fiatalember játssza a főszerepet. Nem bánta meg: a hányatott sorsú fiatal matekzseniről szóló film a költségek tízszeresét hozta be, a páros 1998-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Golden Globe-díjat, magát a filmet kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra. A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában győzött is, és a 25 éves Affleck a kategória addigi legfiatalabb nyerteseként szoríthatta magához az aranyszobrot.

A siker a legnagyobb csillagok közé röpítette, a következő időszakban olyan szuperprodukciókhoz hívták, mint az Armageddon vagy a több Oscar-díjjal kitüntetett, romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare. A színész arra is talált időt, hogy független filmekben szerepeljen, ezek közül a formabontó Dogma kavarta a legnagyobb vihart. Affleck az új évezredben különböző műfajokban bizonyította tehetségét. Forgatott romantikus darabokat (Szívörvény, Apja lánya), nagyszabású háborús filmeposzt (Pearl Harbor – Égi háború), filmdrámát (Ütközéspont), családi komédiát (Túlélni a karácsonyt), politikai krimit (A dolgok állása). A Hollywoodland című krimiért Golden Globe-díjra jelölték.

Rendezőként a Hideg nyomon című bűnügyi drámával debütált, ezt követte a Tolvajok városa című thriller és az Argo-akció című túszmentő dráma, ezekben a főszerepet is ő játszotta. Az iráni iszlám forradalom idején játszódó, megtörtént eseményeken alapuló Argo-akció rendezéséért 2013-ban Golden Globe- és Bafta-díjat, nem sokkal később producerként Oscar-díjat kapott.

2016-ban a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című amerikai akciófilmben ő volt Batman, és a legrosszabb páros kategóriában Arany Málna-díjat “nyert” Henry Cavill-lel megosztva. A 2017-es Az Igazság ligája című alkotásban, amelynek tavaly rendezői változata is elkészült, ugyancsak a Denevérembert alakította.

Az utóbbi évtizedben forgatott bűnügyi thrillert (Holtodiglan), az alkoholtilalom idején játszódó gengszterdrámát (Az éjszaka törvénye), politikai krimit (Az utolsó akarat). A visszaút című sportfilmben egy kosárlabdaedzőt formált meg, majd a Ridley Scott rendezte, a 14. századi Franciaországban játszódó Az utolsó párbajban hosszú idő után újra együtt játszott Matt Damonnal (sőt, állítólag egy csók is elcsattant köztük, de ez végül nem került be a filmbe), tavaly a George Clooney rendezte, igaz történeten alapuló Iskola a pult mentén (Tender Bar) című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték.

Az utolsó párbaj

Affleck a bulvársajtó egyik kedvence is, bőségesen szolgáltat alapanyagot a magánélete.

1998-ban a Szerelmes Shakespeare forgatása idején Gwyneth Paltrow-val szövődött románca, ezt követte két évig tartó viharos kapcsolata Jennifer Lopez énekesnő-filmsztárral. Az “álompár” 2003-ban a Gengszterrománc forgatásán jött össze (közös szakmai munkájukat a legrosszabb filmnek járó Arany Málna-gálán a legrosszabb párnak járó díjjal “honorálták”).

A People magazin által kétszer egymás után a világ legszexisebb férfijának választott Affleck azonban függőségekkel küzdött: többször is önként vállalt sikertelennek bizonyuló alkoholelvonó kúrát, Lopezzel történt szakítása után pedig rákapott a kaszinózásra és a kártyára.

Úgy tűnt, végül révbe ér a Daredevilben szereplő partnerével, Jennifer Garnerrel, akit 2005-ben vett feleségül, és három gyermekük született. Ám tíz év után, 2015. június 30-án elváltak. A szakításban erősen benne volt, hogy újra a kártya és az alkohol felé fordult. (Egy ízben profikat maga mögé utasítva megnyert egy kaliforniai pókerbajnokságot is.)

2020-ben a New York Timesnak adott őszinte interjút a függőségéről, amiben többek között ezt mondta:

“A kényszeres embereknek – én is ilyen vagyok – állandó, alapvető kellemetlenségérzetük van, amely elől megpróbálnak elmenekülni. Megpróbálod evéssel, ivással, szexszel, szerencsejátékkal vagy vásárlással jobb kedvre deríteni magad, de ez csak ront az életeden. Aztán egyre többet teszel annak érdekében, hogy ez a kellemetlenség megszűnjön. Akkor kezdődik az igazi fájdalom. Ördögi körré válik, amit nem tudsz megtörni. Legalábbis ez történt velem.” 

©

Legutóbb azzal került a bulvárlapok címoldalára, hogy újra összejött Jennifer Lopezzel, akit néhány hete feleségül is vett.

Generációjának egyik legnépszerűbb amerikai színésze liberális nézeteiről ismert. Forgatott dokumentumfilmet a kongói menekülttáborokról, gyakran adja nevét jótékony eseményekhez. Gyermekkori barátjával, Matt Damonnal közös produceri céget alapítottak, és mindketten lelkes szurkolói a Boston Red Sox baseball-, valamint a Boston Celtics kosárlabdacsapatnak.

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy az életemben kaptam második esélyeket, és hasznot húzhattam ezekből, miközben tudom, hogy sok ember még első esélyhez sem jut” – mondta a Wall Street Journalnek adott interjúban többek között a Jennifer Lopezzel való kapcsolatára utalva. „Kaptam második esélyt a karrieremben. Kaptam második esélyt emberként is. Az élet nehéz, és mindig elbukunk, de remélhetőleg tanulunk ezekből a bukásokból. Az egyetlen dolog, amire valóban szükséged van ahhoz, hogy élni tudj a növekedésből adódó lehetőségekkel, az a második esély. Ezt mindenképpen megpróbáltam kihasználni. Nem mindig jártam sikerrel, de azokban az esetekben, amikor igen, ezek az életem meghatározó elemeivé váltak” – osztotta meg az élet nagy leckéit Ben Affleck.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Ez is érdekelhet...