Világ: Tüzérségi támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet | hvg.hu – hvg.hu

Az ukrán Energoatom szerint fennáll a radioaktív szivárgás veszélye.

Az Energoatom szombaton kiadott közleményében azt írta: „az elmúlt 24 órában orosz csapatok ismét lőtték a zaporizzsjai erőmű környékét. A sérüléseket egyelőre vizsgáljuk”. Az Európában legnagyobbnak számító erőmű március óta orosz kézen van. Az orosz hadsereg ellenválaszként az ukrán hadsereget vádolta azzal, hogy az elmúlt 24 órában háromszor is lőtték az erőmű területét – írta a Guardian.

Az erőmű az infrastruktúrát ért sérülések miatt jelenleg nem tudja betartani a biztonsági és tűzvédelmi előírásokat – figyelmeztetett az Energoatom. Egy esetleges tűz kockázata nagyon magas, és előfordulhat a hidrogén és radioaktív anyagok szivárgása is.

Néhány nappal ezelőtt az erőművet teljesen le kellett kapcsolni az ukrán áramhálózatról, amelyre annak 1985-ös üzembe helyezése óta nem volt precedens.

A héten a helyi hatóságok értekezletet tartottak az evakuálás előkészítéséről egy lehetséges atomerőművi baleset esetére. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó tájékoztatása szerint megvitatták a lakosság riasztásának megszervezésével kapcsolatos részleteket, kijelölték a kommunikációs csatornákat és a gyülekezési helyeket evakuálás esetén.

Ez is érdekelhet...