Több száz gabonaszállító hajó ragadt az ukrán kikötőkben Oroszország döntése miatt – Portfolio

Oroszország szombaton közölte, hogy felfüggeszti a megállapodást, miután csapás érte haditengerészeti flottáját, vasárnap pedig bizonyítékok nélkül azt állította, hogy a dróntámadásokat a gabonaexport-program központjának számító Odessza régióból indították.

Az ukrán minisztérium közlése szerint 95 megrakott hajó, amely elhagyta az ukrán kikötőket, ellenőrzésre vár a szállításhoz, 101 üres pedig az ukrán kikötők bejáratánál vár ellenőrzésre. Közölték azt is, hogy további 22 mezőgazdasági árut szállító hajó várakozik az ukrán kikötők elhagyására.

Az adatok szerint a három fekete-tengeri kikötőt felszabadító megállapodás révén eddig mintegy 9 millió tonna mezőgazdasági árut tudott exportálni Ukrajna.

hogyan arról korábban is írtunk, ha a folyosó továbbra is zárva marad, az ismét sokkot okozhat a globális terménypiacokon, súlyosbítva az éhezést és növelve az élelmiszer-inflációt.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és növényi olaj szállítója, és exportjának nagy részét tengeri úton szállítja. Már Oroszország legutóbbi lépése előtt is számos élelmiszer-importőr országnak nehézséget okozott a vásárlások kifizetése a dollár árfolyamának emelkedése és a feszített költségvetés miatt.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...