Rezsicsökkentés: fontos módosítást jelentett be Gulyás Gergely – Portfolio

A helyzet az, hogy ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekre való tekintet nélkül sor került volna – fogalmazott a miniszter azzal kapcsolatban, hogy Palkovics László miniszter hétfőn felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

Látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami az előrejelzési képességek fejlesztésével, illetve ezek hiányával kapcsolatos.

Nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban az augusztus 20-i esemény

– mondta kérdésre válaszolva. A szakminiszter az OMSZ vezetésével elégedetlen volt, mert bizonyos kompetenciák nem épültek ki a szervezetnél, és egyéb hibák is vannak – fejtette ki egy másik kérdésre válaszolva. Ez egy szakmai kérdés, szakmai vita – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy visszavonják-e a

Az, hogy a meteorológia teljes kudarcot vall, mint augusztus 20-án,

még nem ok a vezetők leváltására, ennek volt előzménye, ez az utolsó dolog volt a menesztés mögött – magyarázta a tárcavezető.

A tévedés lehetősége benne van a meteorológiai munkában – ezzel egyetértünk – ismerte el a miniszter. A miniszter nem válaszolt egyértelműen arra, hogy mi a kormány álláspontja az OMSZ javaslatairól, ami vizsgálóbizottság felállításáról szólt.

Később egy másik kérdésre válaszolva elismerte: azért is valósult meg a fenntartóváltás (Agrárminisztériumtól a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz került), mert ezek a kompetenciák nem valósultak meg megfelelően.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

Ez is érdekelhet...