Őrizetbe vettek egy győri orvost, mert hálapénzt fogadott el – Index.hu

A rendőrség a Petz Aladár Egyetemi Kórház egyik főorvosa ellen nyomoz, aki a rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt időszakban több betegétől hálapénzt fogadott el – olvasható a police.hu oldalon.

A nyomozók a doktort gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, majd ezt követően a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletét rendelte el. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást folytat vesztegetés bűntett gyanúja miatt.

Még 2020 októberében fogadta el a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, illetve ekkor állapodtak meg a hálapénz kivezetéséről is. 

Mint megírtuk, a 2021. januártól életebe lépett egészségügyi szolgáltatói törvény alapvetően írja át az orvos–beteg kapcsolatot. Ugyan eddig is büntetendő volt a hálapénz elfogadása, kevés eljárás indult vesztegetés vádjával orvosok ellen. A törvény az orvosok béremelése mellett megtiltotta a hálapénzes ügyleteket, amihez az Országgyűlés a büntető törvénykönyvet is módosította. Így akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja, és egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az a páciens, aki adja a hálapénzt.

Ez is érdekelhet...