Navracsics Tibor: a kormány teljesíti a vállalásait, így nem lesznek pénzügyi szankciók – Portfolio

A Tanács november 19-ig határoz arról, hogy elfogadja-e a Bizottság javaslatát, addig az Európai Uniónak azt kell értékelnie, hogy a kormány számos törvénymódosítása, illetve az uniós támogatások elosztásához kötődő állami gyakorlat változása elegendő mértékben módosította-e képet ahhoz, hogy a támogatásokhoz mégis hozzájuthasson Magyarország.

A miniszter a bejelentés előtt úgy nyilatkozott, hogy “ha az a változat lesz a hivatalos, ami a sajtóban megjelent, akkor ez azt jelenti, hogy folytatjuk tovább a tárgyalásokat és megkezdődik a vállalások végrehajtása, és ez egy elég jó esélyt ad nekünk arra, hogy tudjuk tartani az eredeti menetrendet és év végéig alá tudjuk írni a megállapodást az Európai Bizottsággal, ami biztosítja az uniós források lehívását”.

A bejelentés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy

A kormánynak esze ágában sincs nem teljesíteni a saját maga által tett vállalásokat, így nem lesznek pénzügyi szankciók

– írja a Telex. Korábban már írtunk róla, hogy:

A KÖRNYEZETVÉDELMI, KÖZLEKEDÉSI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMOK 65%-ÁRA VONATKOZIK A FELFÜGGESZTÉS, EZZEL MINTEGY 3600 MILLIÁRD FORINTNYI (7,5 MILLIÁRD EURÓ) TÁMOGATÁS, A TELJES KÖLTSÉGVETÉS HARMADÁNAK SORSA KERÜLT VESZÉLYBE.

A miniszter úgy reagált erre, hogy lezárultak a kondicionalitási eljárás tárgyalásai az Európai Bizottsággal, a szervezet elfogadta a magyar kormány antikorrupciós vállalásait. A Bizottságnak már csak azzal kapcsolatban vannak kételyei, hogy ezeket meg is valósítja-e a magyar kabinet, de teljesen biztos, hogy ezeket meg fogja valósítani – mondta el.

A 24.hu beszámolója szerint miniszter a vasárnap délutáni sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a döntéssel egyúttal megnyílik az út az újjáépítési alap és a kohézios források felhasználásáról szóló tárgyalások előtt is, és még az idén mindkét ügyben megállapodás születhet az unióval.

Elmondta, hogy a legfontosabb vállalás a korrupciós munkacsoport, valamint az integritási hatóság felállítása, utóbbi egy olyan új intézmény létrehozatala – várhatóan novembertől -, ami az EU-s forrásokból megvalósuló projekteket fogja ellenőrizni. A független hatóság vezetőjét nyílt pályázaton választják ki, és november második felében megkezdheti a működését. Ezeken túl a korrupciós keretrendszert is erősíteni kell, a vagyonnyilatkozati rendszer kibővítésével. A közvagyonnal kapcsolatos bűncselekményekre külön eljárásrendet vezetnek be, illetve a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál az eddiginél szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat alkotnak meg uniós mintára.

Navracsics az értékelés során arra is kitért, hogy egyes módosításokat már hétfőn, a többit pénteken terjeszti a kormány az Országgyűlés elé. Bízik továbbá abban, hogy az Európai Bizottság november 19-én megállapítja, hogy a kormány teljesítette a vállalásait, így a mostani döntését visszavonhatja, és ez esetben tanácsi döntésre sem lesz már szükség a támogatások folyósítása érdekében.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet...