Kiszivárogtak a részletek Orbán Viktor fényűző bécsi útjáról, a magyar nagykövetségről eltávolítottak egy diplomatát – Népszava

Orbán Viktor;Bécs;luxusút;azonnali;diplomata;elbocsátás;bezárás;

2022-08-22 13:57:00

Néhány órás útnak kellett volna lennie, ehelyett két napig tartott.

Kirúgta egyik vezető diplomatáját a Külgazdasági és Külügyminisztérium néhány héttel azután, hogy fény derült részletekre Orbán Viktor és stábja július végi bécsi útjáról – értesült a Válasz Online.

A július 28-i látogatáson Orbán Viktor az osztrák kancellár, Karl Nehammer vendége volt. A magyar miniszterelnöknek ez volt az első hivatalos külföldjdi útja a hatalmas felhördülést keltő tusványosi beszéde után. Eredetileg az Azonnali szellőztetett meg részleteket, például, hogy az eredetileg néhány órásra tervezett látogatás két napon át tartott, Orbán Viktor és kísérete az osztrák főváros egyik legfényűzőbb luxusszállodájában, a Hotel Bristolban töltötte az éjszakát. A miniszterelnöknek lakosztályt vettek ki, vélhetően az elnökit, amelynek ára a bécsi Operaházra nyíló erkéllyel együtt több mint 2,6 millió forint. Ha viszont megelégedett egy penthouse lakosztállyal, alig kellett többet fizetni 281 ezer forintnál.  

Az Azonnali felidézte, hogy Orbán Viktort nem csak Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf kísérte el, hanem  Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, valamint Bóka János, a Miniszterelnöki Kormányiroda európai uniós ügyekért felelős államtitkára is, továbbá kéttucatnyi stábtag és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a maga tízfős stábjával. A miniszterelnök és a küldöttség tizenhat tagja – írta meg az Azonnali – július 27-én szerdán az Operához közeli luxusétteremben, a Plachuttában  költött el egy vacsorát, Orbán Viktornak az egyik kedvenc étele a bécsi klasszikusnak számító tafelspitz, vagyis a tányérhús.  

Az azonnali forrása szerint a tusványosi beszéd keltette botrány és Orbán Viktor magyarázkodása ellenére a bécsi út inkább kedélyes kirándulásnak, semmint munkalátogatásnak tűnt. „mintha Orbán Viktor meg szerette volna egy kicsit előlegezni a szabadságát”. 

Azután azonban, hogy kiszivárogtak a látogatásról szóló információk, nemzetbiztonsági vizsgálat indult. Ennek a következménye lehet, hogy a bécsi magyar nagykövetség egyik vezető beosztású munkatársának máris távoznia kellett.

Egyébként az Azonnali leleplező cikkének a megjelenése után pár nappal derült ki, hogy az Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő és Gerényi Gábor médiavállalkozó tulajdonában álló portált bezárják, de Ungár Péter szerint a cikk és a bezárás között nincs összefüggés, a Válasz Online-nak pedig több forrás is megerősítette, hogy a politikus már áprilisban beszélt arról, hogy nem látja értelmét az Azonnali fenntartásának.

Ez is érdekelhet...