Felháborodtak a szemétszállítók, leállhat Budapesten a szemétszállítás – Index.hu

Több szemétszállító is összegyűlt kedd reggel az FKF Ecseri úti központjában, ahol fizetésemelést követeltek, az érintettek a sztrájk lehetőségét is kilátásba helyezték, a dolgozók egy vezetővel is megpróbáltak tárgyalni. A Blikk úgy tudja, a szemétszállító autók reggel az óbudai hulladékégetőtől nem vonultak ki.

A helyszínen lévő dolgozók elmondták, hogy elsősorban azon háborodtak fel, hogy korábban valaki azt nyilatkozta: bizonyos idő után a 400 ezer forintot is elérheti a fizetés a hulladékszállítóknál, ami állításuk szerint nem igaz. Saját bevallásuk szerint keresetük a 200 ezer forintot éri csak el, amit egyikük egy fizetési papír bemutatásával igyekezett igazolni. Úgy tudni, egyes helyeken 400-450 ezer forintokért keresnek munkatársakat a hulladékszállító cégek.

Sokan arról beszéltek, hogy a mai nappal hibára hivatkozva leadják a kukásautókat, nem indulnak dolgozni.

Ellenőrök az autók mögött

A javarészt nyugállományú rendőrök feladata, hogy kocsival menjenek a szemétszállító autó után azt ellenőrizve, kapnak-e pénzt a hulladékszállítási dolgozók, illetve azt is, hogy be van-e jelentve az a szemetes, amelyet kiürítenek. Elmondásuk szerint ezek az ellenőrök 100-150 ezer forinttal többet keresnek a szemétszállítóknál, ami az őket ellenőrzők esetében nettó 350-400 ezer forintra tehető. 

Reggel háromnegyed nyolckor a telepen megjelent egy szakszervezeti vezető, aki a jelenlévőket a munka felvételére szólította fel, azt is hozzátéve, hogy más esetben kirúgják őket. A szemétszállítók erre válaszul az alábbit kezdték skandálni:

Menjen haza! 

Délelőtt 10 óra magasságában a cég egyik felső vezetője jött le a dolgozókhoz, megegyezés azonban nem született, egyúttal azt is közölte: nincs tárgyalás. A dolgozók sztrájkjának végéig a szemétszállítást a katasztrófavédelem venné át.

FKF: Nem megfelelő megoldás a vadsztrájk

A FKF lapunk megkeresésére azt írta, hogy kedd reggel előzetes bejelentés nélküli, úgynevezett vadsztrájk kezdődött a Hulladékgazdálkodási Divizóban, miután a társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát.

A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vételekor szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021.júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodásalapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15 százalékos átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől

– olvasható az FKF közleményben, amelyben hozzáteszik: a Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban.

Azt ugyanakkor leszögezik: ezzel együtt sem tartják megfelelő és célravezető eszköznek a jogellenes vadsztrájkot. A közlemény szerint a Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat arra, hogy haladéktalanul vegyék fel a munkát.

Mint írják, a BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressen egy reális megoldást a kialakult helyzetre, ám ehhez elengedhetetlen, hogy a munkavállalók kijelöljék maguk közül a választott tárgyalódelegáció tagjait.

Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását

– zárta közleményét az FKF.

(Borítókép: Branstetter Sándor/MTI)

Ez is érdekelhet...