Csaknem ezer pedagógus tiltakozott hétfőn, a Parlamentbe is bejutottak – hvg.hu

Több iskolában is tiltakoztak, a Belügyminisztériumnál pedig tüntettek tanárok, diákok és szülők a hétfőn. A Tanítanék mozgalom tagjai a Parlamentben demonstráltak hétfő délután. Latorcai János utasítására kivezették őket az ülésteremből. Összefoglaltuk a nap eseményeit.

A Belügyminisztérium elé a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai szervezték a demonstrációt, szolidaritásul a múlt héten kirúgott 8 tanárral. A Kölcseyből még októberben rúgtak ki 5 tanárt, ők voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt elküldtek.

A tüntetésen a résztvevők az iskolától indulva a Belügyminisztérium épülete elé vonultak. Több tanár is céltáblát ragasztott magára, erről helyszínen lévő tudósítónknak elmondták, így akarják kifejezni, hogy az oktatásirányítás célpontként tekint azokra, akik elmondják a véleményüket. A felvonuláshoz más iskolák diákjai, tanárai is csatlakoztak, többek között a Vörösmarty és a Madách Gimnáziumokból.

Pintér Sándor belügyminiszter a tüntetés közben kijött az épületből, és miközben beszállt a kisbuszba, a tüntetők fújoltak és azt skandálták, “mondjon le!”. Bár a miniszter konvoja azonnal elhajtott, a kölcseysek felolvasták a neki szánt levelet, amelyben Maruzsa Zoltánnal együtt párbeszédre hívták őket a Kölcsey Gimnáziumba, hogy személyesen is elmondhassák nekik, milyen problémákat érzékelnek az oktatásban. Végül a levelet leadták a portán.

A Tanárok a Tanárokért információi szerint múlt csütörtök óta 93 iskola összesen 929 tanára fejezte ki tiltakozását. Veszprémben és Balatonalmádiban kilenc iskola 93 pedagógusa vett részt polgári engedetlenségi akcióban, amit az oktatásban tapasztalható problémák miatt tartottak.

Az országban rengeteg helyen tiltakoztak. Pécsen a Janus Pannonius Gimnázium 120 diákja kezdett ülősztrájkba, a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez és a hétfői óráikat nem tartották meg. A II. kerületi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanárai mellett a szülők álltak ki petícióval és csendes demonstrációval.

Az egyházi iskolákban is volt tiltakozás. 24 tanár polgári engedetlensége miatt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban hétfőn és kedden például nincs is tanítás.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium egyik tanára felmondással tiltakozott. Kosztra Gábor a Facebookon azt írta, nem az alacsony bérek vagy a túlterheltség, de még csak nem is a sztrájktörvény kiüresítése miatt tette ezt. Annak oka az elmúlt hónapokban elbocsátott tizenhárom pedagógus, akik közül az egyik múlt szerdai kirúgásáig szintén a Vörösmartyban tanított.

A Tanítanék mozgalom délután a Parlamentben demonstrált. A karzaton ültek fekete pólóban, majd Csárdi Antal LMP-s politikus felszólalása alatt felálltak, hátat fordítva pedig a pólójukra írt betűk a “Tanítanék” szót adták ki. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke utasítására kivezették őket.

Csütörtökre a szakszervezetek országos sztrájknapot hirdettek, az Egységes Diákfront pedig arra kéri a diákokat, a második órában ülősztrájkkal fejezzék ki szolidaritásukat.

Ez is érdekelhet...