Azonnali hatállyal kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit – Menedzsment Fórum

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese – közölte szerkesztőségünkkel a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Indoklás nincs a közleményben, de az ügy hátterét nem nehéz kikövetkeztetni. Ahogy arról beszámoltunk, a kormánysajtó már korábban kikiáltotta “bűnösnek” a meteorológusokat az augusztus 20-i tűzijáték elmaradása miatt, mondván: téves volt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése, ami alapján az Operatív Törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztásáról döntött.

Az OMSZ ugyan rögtön jelezte, hogy a meteorológia már csak ilyen, a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmában – úgy tűnik azonban, hogy a kormány nem fogadja ezt el, és inkább azonnali hatállyal lefejezték a szervezetet.

Radics Kornélia egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: OMSZRadics Kornélia egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: OMSZ

Dr. Radics Kornélia 2013 óta vezette az OMSZ-t. A kinevezéskor közzétett életrajza szerint komoly szakmai munkásság áll mögötte, és számos elismeréssel is díjazták. A Magyar Meteorológiai Társaság 1996-ben Hille Alfréd Díjjal, 2005-ben Róna Zsigmond Ifjúsági Díjjal tüntette ki. A Magyar Tudományos Akadémia Pro Scientia Aranyérmét 1997-ben kapta meg, majd elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját a 2005 és 2011 közötti időszakra.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökétől 2005-ben kapott Emlékplakettet, 2007-ben a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, 2011-ben a Tiszti Szolgálati Jel III. fokozatát, 2012-ben a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát kapta.

Szakmai munkája elismeréseként 2013-ban a vidékfejlesztési miniszter Pro Meteorologia Emlékplakettet adományozott számára.

Ez is érdekelhet...