A kis benzinkutak maguk dönthetik el, hogy kinyitnak vagy sem augusztus 19-én és 20-án – hvg.hu

Rendkívüli közgyűlést tartott a Független Benzinkutak Szövetsége.

Újabb közleményt adott ki kedden a Független Benzinkutak Szövetsége. Ebben arról írnak, hogy kedden megtartották rendkívüli közgyűlésüket, ahol a tagság többsége amellett foglalt állást, hogy

a szövetséget alkotó tagvállalatok, vállalkozások egyénileg döntik el, hogy augusztus 19-én és 20-án nyitva tartanak-e vagy bezárnak.

„Egyben kezdeményezzük a Mol NyRt. ügyvezetésével a kapcsolatfelvételt a vidék jobb üzemanyag-ellátása érdekében” – írták.

A kis kutakat tömörítő szövetség néhány napja jelentette be, hogy a tagkútjai augusztus 19-én és 20-án nem nyitnak ki az ellátási hiányok és bizonytalanságok miatt. Valamint azért, mert a kormány júliusban nem fizette ki a kutaknak az eladott üzemanyagok után járó literenkénti 20 forintos támogatást. Azt is közölték: ha a pénz a hét elején megérkezik, akkor elállnak a szándékuktól, és pénteken és szombaton is kinyitnak a kis kutak.

A szövetség kedden közölte azt is, hogy délelőtt megbeszélést folytattak Nobilisz Márton kereskedelempolitikáért felelős államtitkárral, aki megígérte nekik, hogy a támogatási kérelmeket a kormány még a héten befogadja, a kifizetések pedig a jövő héten megkezdődnek. Az FBSZ ugyanebben a közleményében jelezte azt is, hogy kedd délután közgyűlést tart, ahol megbeszélik a tárgyaláson elhangzottakat, és kialakítják az álláspontjukat.

Az FBSZ-tagkutak számát a Holtankoljak.hu ügyvezetője 500–600-ra teszi – Magyarországon összesen mintegy kétezer benzinkút működik. Bujdos Eszter azt is mondta: a demonstrációs kútbezárások miatt pánikvásárlási hullám indulhat el.

Ez is érdekelhet...